Amerikaanse senator zegt Turkse acties tegen pro-Koerdische partij zoals ‘als Biden de Republikeinse partij verbood’

Amerikaanse senatoren bekritiseerden het beleid van de Turkse regering tijdens een hoorzitting op woensdag en eisten meer actie van de regering-Biden.

Democratische senator Chris Van Hollen uit Maryland zei dat de Verenigde Stations actie moeten ondernemen als het gaat om mensenrechtenkwesties in Turkije onder president Recep Tayyip Erdogan, insinueert dat de regering-Biden slechts een veroordeling heeft uitgesproken.

“Erdogan geeft er niet om wat we zeggen”, zei Van Hollen. “Het is aan ons om actie te ondernemen, de rechtsstaat te verdedigen, de democratie te verdedigen, zodat Turkije geen voorbeeld stelt aan anderen om ontrouwe NAVO-bondgenoten te zijn.”

De Senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen hield woensdag een hoorzitting over het Amerikaanse beleid ten aanzien van Turkije. Victoria Nuland, de staatssecretaris voor politieke zaken, getuigde voor de invloedrijke commissie. Turkije is een NAVO-bondgenoot van de Verenigde Staten, hoewel de betrekkingen de afgelopen jaren zijn verslechterd, met name over de Amerikaanse steun aan Koerdische strijders in Syrië waarmee Ankara in conflict is.

De wetgevers, zowel democraten als republikeinen, waren sterk gekant tegen een aantal Turkse beleidsmaatregelen. Democratische senator Bob Menendez uit New Jersey verwees naar berichten dat Turkije tegen het begin van de hoorzitting een drone-basis bouwt in het betwiste Cyprus.

“Bent Turkije een dronebasis aan het opzetten in het bezette Cyprus? Mijn informatie is dat ze dat zijn’, zei Menendez, die de commissie leidt, tegen Nuland.

Nuland bevestigde niet dat de regering op de hoogte was van de drone-basis, maar zei dat een dergelijke basis “duidelijk destabiliserend zou zijn”.

Cyprus is verdeeld tussen de Republiek Cyprus en de Turkse Republiek Noord-Cyprus, waarbij de laatste alleen door Turkije wordt erkend. Menendez veroordeelde tijdens de hoorzitting ook de ontwikkelingsplannen van Turkije in Noord-Cyprus.

Menendez is een criticus van de Turkse regering. Hij sprak ook over de offshore booractiviteiten van Turkije in de oostelijke Middellandse Zee in wateren die worden opgeëist door Griekenland en Cyprus. Menendez zei dat de Biden-administratie onlogisch was in pleit voor beide kanten om te onderhandelen en Turkije ervan te beschuldigen de enige “agressor” in deze kwestie te zijn.

“We kunnen niet beide partijen oproepen om te goeder trouw te onderhandelen als één de agressor is”, zei hij. “We maken een grote fout als we niet erkennen wie de agressor is.”

Menendez en andere senatoren uitten ook hun bezorgdheid over de inspanningen van de Turkse regering om de Democratische Volkspartij (HDP) te verbieden. De oppositiepartij steunt de rechten van de Koerdische minderheid in Turkije. De voorzitter zei dat de verkiezingen van 2023 in Turkije onwettig zouden zijn als de HDP wordt verboden.

“Die verkiezingen kunnen geen geldigheid hebben”, zei hij. “Dat is alsof president Biden de Republikeinse partij verbood om deel te nemen. Kom op.”

Ankara beschuldigt de HDP ervan banden te hebben met de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die door zowel Turkije als de Verenigde Staten als een terroristische organisatie wordt beschouwd. Nuland erkende de legitieme zorgen van Turkije over de PKK, maar zei dat de Turkse inspanningen om de HDP te verbieden deel uitmaken van de “grotere bezorgdheid” van de regering-Biden over de democratie in Turkije.

“Het is een heel andere zaak om terrorisme te gebruiken als excuus om politiek pluralisme uit te roeien of individuele partijen te verbieden”, zei ze.

De democratische senator Chris Murphy uit Connecticut sprak over het voortdurende hardhandig optreden na de poging tot staatsgreep in 2016 in Turkije, die Erdogan de schuld gaf van aanhangers van de in de VS gevestigde moslimgeestelijke Fethullah Gülen.

Turkije heeft ten minste honderden arrestatieverzoeken naar de internationale politieorganisatie Interpol gestuurd wegens vermeende deelnemers aan de staatsgreep, en heeft dergelijke personen over de hele wereld met succes vastgehouden. Murphy beschuldigde Turkije van een “overmatig gebruik” van de middelen van Interpol in deze kwestie.

Nuland was het met de senator eens.

‘Je hebt geen ongelijk,’ zei ze tegen Murphy. “Als het Interpol-systeem wordt overspoeld met zaken die niet aan de normen voldoen, kost het tijd, energie en geld.”

Veel waarnemers verwachtten dat Biden een koeler tijdperk van de betrekkingen tussen de VS en Turkije zou inluiden, deels als gevolg van Bidens kritiek op de NAVO-bondgenoot terwijl hij president werd. Turkije verzette zich tegen Biden’s april-erkenning van de Armeense genocide. De relatie leek enigszins te verbeteren nadat Biden en Erdogan elkaar in juni persoonlijk ontmoetten.

Nuland was tijdens de hoorzitting soms enigszins optimistisch over de banden tussen de VS en Turkije. Ze noemde de Turkse ambassadeur in Washington, Murat Mercan, “zeer boeiend” en prees zijn inspanningen om de “duidelijk verslechterende” relatie te herstellen.

De hoorzitting ging over tal van andere kwesties, waaronder het verzet van de VS tegen de aankoop door Turkije van het Russische S-400-raketafweersysteem. De Republikeinse senator Jim Risch uit Idaho, het belangrijkste lid van de commissie, noemde de deal ‘zeer verontrustend’. Nuland verzekerde de senator dat de regering Turkije als reactie daarop zou blijven uitsluiten van het F-35 straaljagerprogramma.

Nuland bood geen updates over de gevangenneming van Turkse medewerkers van de Amerikaanse diplomatieke missie in Turkije, maar zei dat hun vrijlating een “hoogste zorg” is van de regering.

Ze weigerde ook te spreken tijdens de hoorzitting over het feit dat Turkije vorig jaar Syrische rebellentroepen naar Azerbeidzjan stuurde tijdens het conflict in Nagorno-Karabach met Armenië, en beloofde de kwestie in een aparte sessie te bespreken.

Over Amerikaanse steun aan Koerdische troepen die vechten tegen de Islamitische Staat in het noordoosten van Syrië, die het doelwit zijn van Turkije, zei Nuland: “In dit stadium zijn we overeengekomen om het oneens te zijn.” Ze verwees specifiek naar de People’s Protection Units, ook bekend als YPG, en de door de YPG geleide Syrische Democratische Krachten.


Posted By : http://54.248.59.145/