Ankara roept EU op om buurlanden van Afghanistan te helpen

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan hernieuwde een oproep aan de Europese Unie om de buurlanden van Afghanistan te helpen het hoofd te bieden aan de Afghaanse vluchtelingenstroom, en waarschuwde tegen het opnieuw beleven van de Syrische vluchtelingengolf van 2015.

Tienduizenden ontheemde Syriërs trokken in 2015 voor het eerst de buurlanden binnen en probeerden vervolgens meer welvarende Europese landen binnen te komen. Ankara en Brussel zijn het vervolgens eens geworden over de Turkije-EU-verklaring van 2016, een complex en fragiel akkoord op grond waarvan de EU de miljardenfaciliteit voor vluchtelingen in Turkije heeft opgezet om Ankara te helpen de illegale migratie naar de EU te stoppen. De deal omvatte ook vaag geformuleerde beloften om de Turco-EU-douane-unie te upgraden, visa voor Turkse burgers te liberaliseren en de toetredingsonderhandelingen nieuw leven in te blazen.

In een telefoongesprek met de Duitse president Frank-Walter Steinmeier dinsdag herhaalde Erdogan dat Turkije niet de capaciteit heeft om een ​​nieuwe migratielast aan te pakken, aldus een verklaring van het directoraat Communicatie van het voorzitterschap.

“De president wees erop dat Turkije en Duitsland, twee NAVO-bondgenoten, voorbeeldige samenwerking en coördinatie hebben getoond tijdens de evacuatie uit Afghanistan, en sprak de hoop uit dat dit zo zou blijven tijdens de kritieke periode die Afghanistan doormaakt”, staat in de verklaring.

Geconfronteerd met anti-immigratiereacties in eigen land, heeft Erdogan contact gehad met Europese leiders, van de Duitse bondskanselier Angela Merkel tot de voorzitter van de EU-Raad Charles Michel om irreguliere migratie uit Afghanistan te voorkomen en hulp te bieden aan de ontheemde Afghanen in de “buurlanden” van Pakistan, Oezbekistan en Iran.

Erdogan drong er ook bij Steinmeier op aan om “snelle actie te ondernemen” tegen de onvervulde elementen van het akkoord van 2016, zoals een update van de Turco-EU-douane-unie, visumliberalisering voor Turken en nieuw leven ingeblazen toetredingsonderhandelingen. Gezien de grotendeels ceremoniële rol van de Duitse president, klinken met name deze laatste punten meer als politiek geneuzel dan als een daadwerkelijk verzoek om actie.

Minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu herhaalde dezelfde lijn over Afghanistan tijdens een VN-ministeriële bijeenkomst op hoog niveau over de Afghaanse humanitaire situatie maandag. Cavusoglu onderstreepte de noodzaak van “dringende wereldwijde actie” voor een effectieve reactie op de veiligheids- en humanitaire crisis in Afghanistan, en wees erop dat bijna de helft van de bevolking dringende humanitaire hulp nodig heeft en dat een derde van de Afghaanse bevolking honger lijdt.

De minister van Buitenlandse Zaken vertelde vorige week aan de Turkse NTV dat de beste manier om de Afghaanse migrantencrisis op te lossen was om het conflict in eigen land op te lossen om ervoor te zorgen dat mensen niet gedwongen worden hun huizen te verlaten.

“Het is ook cruciaal om hulp te bieden aan buurlanden zoals Pakistan, Oezbekistan en Iran”, zei hij. “Er is nu niet veel beweging” [toward Turkey] maar we moeten voorbereid zijn” op toekomstige scenario’s.

Nikolaus Meyer-Landrut, het hoofd van de EU-delegatie in Turkije, verzekerde maandag vanuit de Turks-Iraanse grensstad Van, een belangrijke menselijke handelsroute naar Europa.

“De Europese Unie heeft aangekondigd dat zij haar humanitaire hulp aan Afghanistan tegen eind 2021 zal verviervoudigen, tot meer dan 200 miljoen euro. [$236 million]”, vertelde Meyer-Landrut, een Duitse diplomaat die tussen 2011 en 2015 de belangrijkste adviseur voor Europese zaken was van bondskanselier Angela Merkel, aan Daily Sabah. “We delen de analyse van minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu dat het nu van cruciaal belang is om de bevolking van Afghanistan zo snel mogelijk te helpen.”

Turkije, dat al 3,7 miljoen Syriërs herbergt, maakt zich zorgen over een mogelijke toestroom van vluchtelingen die de Taliban ontvluchten. Ankara zegt dat er 182.000 geregistreerde Afghaanse migranten in Turkije zijn en naar schatting 120.000 niet-geregistreerde.


Posted By : Lagutogel