Anti-vaxxer Turken protesteren tegen Bill Gates bij betoging in Istanbul

“Noch maskers noch vaccin” en “Turken zijn geen proefkonijnen”, riepen duizenden mensen die zaterdag in Istanbul bijeenkwamen voor de grootste antivaccinatiedemonstratie sinds het begin van de coronaviruspandemie in Turkije.

De man van het uur was de aartsconservatieve columnist Abdurrahman Dilipak, die het brein was achter de zogenaamde ‘Great Awakening Rally’ en deze leidde. In een vurige toespraak drong hij er bij de regering op aan het kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie in Ankara te sluiten. Een man met een pet in Fidel Castro-stijl zwaaide met een spandoek waarop stond: “Wereldgezondheidsorganisatie, verdwijn uit mijn land.”

Dilipak, een mediawijs persoon die graag de krantenkoppen haalt met zijn provocerende uitspraken en wereldwijde complottheorieën, zei dat Turken geen proefkonijnen zouden zijn voor dubieuze brouwsels die zijn ontworpen om het menselijk DNA te veranderen.

“We zijn hier om ons te verzetten tegen wereldwijde samenzweringen. We zijn hier om tegen Bill Gates in te gaan’, schreeuwde hij tegen een juichende menigte. Sommige demonstranten droegen spandoeken die gericht waren op Gates, de mede-oprichter van Microsoft die het belangrijkste doelwit werd voor verschillende samenzweringstheorieën. “Geen chips, geen maskers”, zei een banner, verwijzend naar de ongegronde bewering dat Microsoft vaccins gebruikte om traceerbare microchips in mensen te implanteren.

In de overspannen gezondheidssector van het land was de verrassing niet zozeer wat Dilipak zei, maar dat de rally had mogen plaatsvinden. In de afgelopen 18 maanden sinds het eerste geval van COVID-19 zich voordeed, hebben de Turkse regering en de lokale autoriteiten consequent demonstraties verboden, ook van vrouwen en de LGBTI-gemeenschap, daarbij verwijzend naar bezorgdheid over de volksgezondheid.

De Turkse Medische Vereniging, die er eerder bij de lokale autoriteiten op had aangedrongen om de bijeenkomst niet toe te staan, zei dat door een oogje dichtknijpen voor het anti-vaxxer-evenement aantoonde dat de regering verre van oprecht was in haar inspanningen om de pandemie te bestrijden.

De regering gebruikte de pandemische maatregelen als excuus om persverklaringen van vakbonden, partijen en niet-gouvernementele organisaties in de afgelopen 18 maanden te verbieden, aldus de vereniging in een schriftelijke verklaring. “Door te zwijgen over degenen die de wetenschap openlijk negeren en zich verzetten tegen vaccinaties”, heeft de regering “haar onoprechtheid en onbetrouwbaarheid getoond in de strijd tegen de pandemie.”

Veel politieke kronkels gingen vooraf aan de bijeenkomst die gezamenlijk werd georganiseerd door Dilipak, een voormalige bondgenoot van president Recep Tayyip Erdogan die de laatste tijd op afstand is gehouden, en een nieuwe conservatieve partij genaamd de Anatolia Unity Party. Bahri Tiryaki, de districtsgouverneur van Maltepe, weigerde aanvankelijk om de bijeenkomst toe te staan ​​vanwege bezorgdheid over de volksgezondheid, maar de Anatolia Unity Party legde de kwestie voor aan de gouverneur van Istanbul, Ali Yerlikaya, die de doe Maar.

De opkomst had kunnen oplopen tot 3.000 mensen. Dilipak twitterde dat 10.000 mensen naar de rally hadden willen komen, maar dat ze… gestopt door anti-pandemische regels, en hij nodigde hen uit om te reageren op de verplichte tests en de inentingscampagnes door de hashtag #everywhereisMaltepe #resistanceeverywhere te tweeten. Dilipak zei dat de rally bijna 1,5 miljoen tweets ter ondersteuning zag.

In tegenstelling tot veel Europese landen zijn straatdemonstraties tegen overheidsmaatregelen tijdens de pandemie zeldzaam en stil in Turkije, terwijl de anti-vaxxers en de medische verenigingen furieus argumenteren op sociale media en tv. Degenen die tegen verplichte vaccinaties zijn, komen uit een breed spectrum – van conservatieve islamisten tot radicaal-linksen zoals Ster Tilbe, een zangeres die vorige maand aankondigde dat ze hoe dan ook geen vaccin zou krijgen, maar toegaf en een kans kreeg toen ze niet kon reizen voor een concert.

Fatih Erbakan, de leider van de Islamitische Nieuwe Welzijnspartij en de vervreemde zoon van Erdogans overleden mentor Necmettin Erbakan, verhief ook zijn stem tegen de verplichte vaccins op 13 september. “Geen van hen zijn geteste vaccins. Waar we mensen mee injecteren, bevindt zich in de experimentele fase en speelt met menselijk DNA, “zei hij. “De volgende generaties zullen half mens, half aap kinderen baren, met drie oren en vijf ogen.”

De regering zweeg over de bijeenkomst en de regeringsgezinde media probeerden het te bagatelliseren. De doorgaans luidruchtige minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca tweette slechts: “De ultieme oplossing voor sterfgevallen veroorzaakt door COVID-19 is” vaccinatie. Regels moeten gerespecteerd worden.”

In schril contrast met andere demonstraties waarbij de politie ingreep wanneer demonstranten geen masker droegen of te dichtbij stonden (zoals een ongeoorloofde LHBTI-demonstratie in juli), hoefden de demonstranten geen bewijs van vaccinatie of een negatieve test te tonen en deden de politiefunctionarissen dat wel. geen bezwaar toen de demonstranten hun maskers lieten vallen nadat ze de veiligheidscontroles waren gepasseerd.

Vanaf 6 augustus begon de Turkse regering om een ​​bewijs van vaccinatie of een negatieve COVID-19-test te vragen voor alle passagiers in het intercityvervoer, in theaters en bij concerten. Sommige verenigingen van restauranteigenaren vragen de regering om restaurantmanagers te machtigen om hetzelfde bewijs voor diners te vragen.

Terwijl het persoonlijke onderwijs in het hele land werd hervat, drong Ankara er bij alle niet-gevaccineerde schoolmedewerkers op aan om twee keer per week een PCR-test te doen. Op 10 september zei Koca dat 95% van de leraren was ingeënt. Koca zei ook dat er meer dan 100 miljoen prikken waren toegediend en dat 65% van de bevolking een tweede dosis vaccin had gekregen. In een persconferentie op 9 september zei Koca dat het aantal nieuwe gevallen, dat momenteel op meer dan 21.000 per dag staat, kan stijgen. “We kunnen een pandemie zien die wordt veroorzaakt door niet-gevaccineerden”, zei hij.


Posted By : Lagutogel