Door Turkije gesteunde Syrische troepen intensiveren aanvallen op de aan de VS gelieerde Syrisch-Koerdische groep

ALEPPO – Het Turkse leger heeft de afgelopen weken zijn aanvallen op de door Koerden geleide Syrische Democratische Krachten (SDF) in het noordoosten van Syrië opgevoerd.

Turkse luchtaanvallen zijn gericht op het vermoorden van prominente veldcommandanten, terwijl door Turkije gesteunde facties van het Vrije Syrische Leger (FSA) zware artillerie en raketten hebben afgevuurd op door de SDF bezette gebieden.

Ondertussen hebben FSA-facties de militaire paraatheid vergroot en extra troepen aan het front gemobiliseerd.

Deze ontwikkelingen hebben vragen doen rijzen over de doelen achter de escalatie en over de mogelijkheid van een door Turkije gesteunde militaire operatie tegen de SDF, die wordt gesteund door de door de VS geleide internationale coalitie.

Sinds oktober 2019 zijn gebieden in het noordoosten van Syrië onderworpen aan een Turks-Russische overeenkomst om de SDF 30 kilometer terug van de Turks-Syrische grens te verplaatsen en gezamenlijke Russisch-Turkse patrouilles uit te voeren.

Het Turkse leger heeft schijnbaar een nieuwe strategie aangenomen in zijn recente escalatie tegen de SDF door te vertrouwen op drone-aanvallen om prominente SDF-commandanten aan te vallen.

Tegelijkertijd beschoten Turkse troepen die gestationeerd waren op Turkse bases in Syrië SDF-posities in Tal Tamr, Abu Rasin en in andere dorpen en steden in de buurt van de demarcatielijn op het platteland van Hasakah, dat getuige was van grootschalige ontheemding van burgers als gevolg van de beschietingen.

Sinds half augustus hebben Turkse troepen en de FSA zelfs Manbij aangevallen op het oostelijke platteland van Aleppo en de buitenwijken van Ain Issa op het noordelijke platteland van Raqqa, waar tientallen zich op 1 september verzamelden voor de Russische militaire basis om te protesteren tegen het Turkse bombardement van de stad en haar omgeving.

Een militaire functionaris van de FSA, gevestigd in de stad Ras al-Ain op het platteland van Hasakah, vertelde Al-Monitor op voorwaarde van anonimiteit: “De FSA-facties hebben hun militaire paraatheid op de slagvelden met de SDF op het platteland van Ras al-Ain sinds medio maart vergroot. Augustus. Het Turkse leger hield toezicht op de operaties om de troepen te herschikken langs de demarcatielijn met de SDF.”

Hij voegde eraan toe: “Het militaire alarm was niet beperkt tot de door de FSA bezette gebieden ten oosten van de Eufraat, maar betrof ook het platteland van Aleppo ten westen van de Eufraat in het platteland van Jarablus en de stad al-Bab. Onder toezicht van het Turkse leger werden militaire bataljons gevormd, die elk een specifieke demarcatielijn moesten bewaken. Een Turkse militaire back-up zal deze bataljons in staat stellen om te gaan met elke plotselinge ontwikkeling op de grond.”

De bron vervolgde: “Ook arriveerden Turkse militaire versterkingen bij de meeste demarcatielijnen met de SDF, inclusief gepantserde voertuigen, artilleriebases en raketten.”

Van zijn kant vertelde majoor Yusuf Hamoud, een woordvoerder van het aan de FSA gelieerde Syrische Nationale Leger, aan Al-Monitor: “Het Turkse leger en de FSA richten zich op de operatiecentra van de SDF omdat hun troepen de civiele gebieden op het platteland van Aleppo blijven bombarderen. en de Operatie Peace Spring-gebieden. Het is dus noodzakelijk om de bronnen van de beschietingen aan te pakken. Het is normaal om deze militaire maatregelen te nemen.”

Hamoud voegde toe: “De situatie staat open voor alle mogelijkheden, en niets zal ons ervan weerhouden om het uit te voeren zolang de SDF de bevolkte gebieden in Ras al-Ain, Tal Abyad en Afrin op het platteland van Aleppo beschiet.”

Hamoud gaf aan dat “de gevechten in Syrië zullen doorgaan. De kaart en de militaire distributie zullen ook veranderen. De militaire escalatie die je daar hebt opgemerkt, is berekend. Het richt zich op militaire posities, bijeenkomsten van veiligheidscommandanten en specifieke figuren, en de vuurbronnen in de oppositiegebieden.”

Een militaire functionaris van de SDF op het platteland van Hasakah vertelde Al-Monitor op voorwaarde van anonimiteit: “Het Turkse leger en zijn geallieerde facties hebben hun beschietingen op de bevolkte dorpen verhoogd met als doel de stabiliteit in het gebied te ondermijnen en angst te zaaien onder de bewoners om om te vluchten.”

De bron sluit de mogelijkheid uit dat het Turkse leger en zijn geallieerde facties op dit moment een grootschalige militaire operatie uitvoeren. Hij zei: “De escalatie kan doorgaan, maar de situatie op de grond gaat niet in de richting van een open oorlog. Wat er gebeurt is een arrogantie van de macht.”

In samenhang met de Turkse escalatie in het noordoosten van Syrië hebben Russische troepen in augustus verschillende militaire punten opgezet langs de frontlinies met de door de FSA gecontroleerde gebieden in het gebied van Operatie Peace Spring. Ze richtten militaire punten op in het dorp Raneen ten zuiden van de stad Suluk en in Shirkrak ten zuiden van Tell Abyad. Ze bereiden zich ook voor op het opzetten van andere militaire punten in de buurt van al-Alia Silos en al-Mabrouka in Ras al-Ain.

Anas Shawakh, een onderzoeker bij het Jusoor Center for Studies in Istanbul, vertelde Al-Monitor: “De recente Turkse escalatie is voornamelijk bedoeld om Rusland onder druk te zetten om zich te houden aan de voorwaarden van de Sochi-overeenkomst die in 2019 tussen de twee partijen is ondertekend na Operatie Peace Spring. eindigde.”

Hij voegde eraan toe: “Het is duidelijk dat Turkije gelooft dat de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en SDF-leiders nog steeds aanwezig zijn en zich verplaatsen in gebieden dicht bij de grens. Als deze druk aanhoudt, zal het onvermijdelijk de SDF dwingen om de beweging van de PKK-leiders binnen haar gelederen te beperken, wat de onenigheid en spanning binnen de SDF-rangen kan vergroten.”

Shawkh “heeft elk voornemen van Turkije of door Turkije gesteunde facties om op dit moment een militaire operatie te starten uitgesloten. Toch is het nog steeds mogelijk, zeker met de hernieuwde militaire escalatie tussen de twee partijen in een aantal gebieden, vooral in Ain Issa.”

Hij gaf aan dat “de SDF vreest dat het Turkse leger en zijn geallieerde facties een militaire operatie tegen hen zullen lanceren, vooral omdat zij (de SDF) bezorgd zijn over hetzelfde lot als het Afghaanse leger, dat de VS steunden na de terugtrekking van de VS. uit Afganistan. De door de VS geleide coalitie heeft herhaaldelijk gezegd dat haar missie in Syrië is om de Islamitische Staat IS te bestrijden, niet Turkije of iemand anders.”


Posted By : http://13.113.122.156/