Erdogan en Tatar kondigen controversieel plan aan om Cypriotische spookstad verder te heropenen

ISTANBUL — De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, geflankeerd door de president van de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC), Ersin Tatar, heeft dinsdag in Nicosia een reeks voorstellen gedaan, waarin staat dat Turkije niet “nog 50 jaar te verliezen” heeft aan het probleem Cyprus. gericht op het versterken van de soevereiniteit van de afgescheiden staat, wat waarschijnlijk de spanningen binnen de Cypriotische gemeenschappen zou doen toenemen.

Op de tweede dag van een tweedaags bezoek ter gelegenheid van de verjaardag van de interventie van Turkije op 20 juli 1974 in Cyprus, herhaalde Erdogan zijn steun voor een tweestatenoplossing voor het verdeelde eiland na jaren van vastgelopen door de VN geleide herenigingsinspanningen om de een bizonale federatie.

“Het nieuwe onderhandelingsproces kan alleen tussen de twee staten worden uitgevoerd”, zei Erdogan dinsdag tijdens een gezamenlijk persevenement. “We hebben gelijk en we zullen ons recht tot het einde verdedigen.”

De twee leiders kondigden toen controversiële plannen aan om een ​​verlaten resort in de oostelijke bufferzone van Cyprus verder te heropenen onder het bestuur van de TRNC. De spookstad, bekend als “Varosha” in het Grieks en “Maras” in het Turks, was ooit de belangrijkste toeristische bestemming van het eiland, maar is omheind en leeg sinds de militaire interventie van 1974, waardoor Cyprus sindsdien langs etnische lijnen is verdeeld.

Varosha werd in oktober voor het eerst gedeeltelijk heropend voor bezoekers na enige reactie van Grieks-Cyprioten die daar eigendommen bezitten en veroordeling van de regering van de Republiek Cyprus en andere internationale instanties.

Volgens de verklaringen van de leiders van dinsdag zal 3,5% van het resortgebied nu worden heropend en gedemilitariseerd, waarbij Erdogan en Tatar de Grieks-Cyprioten uitnodigen om hun eigendom terug te vorderen via een beroepsprocedure bij de Onroerend Goed Commissie in de TRNC. Erdogan presenteerde het plan als een manier om verzoeningspogingen op Cyprus te beginnen, maar analisten en leden van de internationale gemeenschap beweren dat de stap de intercommunale spanningen in de komende maanden verder zou kunnen verergeren.

“Zoals de heer Tatar het uitdrukte, is dit de tweede fase van een proces”, vertelde Erol Kaymak, hoogleraar politieke wetenschappen en internationale betrekkingen aan de Eastern Mediterranean University in Noord-Cyprus, aan Al-Monitor. “De eerste fase was om burgers toe te staan ​​de militaire zone te bezoeken, en nu praten ze over het nemen van een stukje daarvan en het overdragen aan de civiele autoriteit.”

Kaymak voegde toe: “Blijkbaar is dit een proefballon … [and] … de volgende stappen zijn in afwachting van de reactie die de Turkse kant krijgt op deze actie.”

Toen Varosha in oktober gedeeltelijk werd heropend, gaf de VN-Veiligheidsraad een verklaring af waarin werd bevestigd dat haar eerdere resoluties nog steeds van toepassing zijn in het gebied, samen met beperkingen op hervestiging daar. De Veiligheidsraad kwam dinsdag niet met een onmiddellijke reactie, hoewel Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, de stap in een verklaring veroordeelde en benadrukte “de noodzaak om unilaterale acties in strijd met het internationaal recht en hernieuwde provocaties te vermijden”.

Het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken hekelde de aankondiging dinsdag in een verklaring en riep Turkije op om “zijn provocerende en inbreukmakende gedrag te stoppen”.

Zenonas Tziarras, een onderzoeker bij het PRIO Cyprus Centre en mede-oprichter van Geopolitical Cyprus, zei dat de gedeeltelijke heropening van Varosha niet als een verrassing kwam en al jaren in discussie was. Hij zei dat de stap het standpunt van Turkije over de kwestie-Cyprus sinds de ineenstorting van de Crans-Montana-onderhandelingen in 2017 bevestigt en Ankara een nieuw onderhandelingsmiddel geeft in toekomstige gesprekken, terwijl het ook de status van de TRNC als soeverein gebied versterkt.

“Deze nieuwe ontwikkelingen hebben de verschuiving van Turkije naar het tweestatenoplossingsmodel bezegeld en de toch al grote kloof tussen de twee partijen verdiept”, vertelde Tziarras aan Al-Monitor. “Het vinden van een gemeenschappelijke basis is veel moeilijker en gecompliceerder geworden.”

In de afgelopen maanden heeft Erdogan zijn steun voor een tweestatenoplossing herhaald – die ook wordt gesteund door Tatar – en gebruikte zijn bezoek om toezicht te houden op een reeks baanbrekende ceremonies voor bouwprojecten om militaire en transportinfrastructuur in de TRNC te ontwikkelen. Maandag kondigde Erdogan ook aan dat Turkse bedrijven zouden helpen bij de bouw van een presidentieel paleis en een nieuw parlementair complex in Nicosia, wat de banden van Ankara met Noord-Cyprus zou versterken.

Dergelijke initiatieven komen zoals Erdogan herhaaldelijk tijdens zijn bezoek aanhaalde wat volgens hem “onoprechte” pogingen waren van de regering van de Republiek Cyprus om overeenkomsten te bereiken met de TRNC-regering in door de VN geleide gesprekken over een bizonale federatie, waarbij Grieks-Cyprioten werden afgeschilderd als comfortabel met de status-quo .

“We kunnen zien dat er nog steeds mensen zijn die verlangen naar de bloedbaden van vóór 1974. Ze zijn niet eerlijk”, zei Erdogan dinsdag, verwijzend naar de regering van de Republiek Cyprus.

Andromachi Sophocleous, een politiek analist en adviseur in Nicosia, merkte op dat alle presidenten van de Republiek Cyprus sinds 1977 werden gekozen met het mandaat om een ​​bizonale, bicommunale federatie na te streven. Toen het vooruitzicht op een dergelijke resolutie de afgelopen jaren vervaagde, zei Sophocleous dat de Grieks-Cypriotische leiders een gevoel van hun “einddoel” in de onderhandelingen lijken te hebben verloren, waardoor een leegte ontstaat die Erdogan steeds meer heeft gekapitaliseerd om de Turkse belangen te dienen.

“[Erdogan] is erin geslaagd het debat te verschuiven”, vertelde Sophocleous aan Al-Monitor. “Hij kan openlijk praten over een tweestatenoplossing, en de Republiek Cyprus lijkt niet in staat om er resoluut en effectief op te reageren, omdat de regering zelf misschien niet zo duidelijk is over wat ze wil.”

Met het streven naar een tweestatenoplossingskader, creëren de gedeeltelijke heropening van Varosha en de parallelle uitnodiging aan Grieks-Cyprioten om eigendommen terug te vorderen extra complicaties die burgers in de Republiek Cyprus zouden kunnen verdelen, zei Sophocleous.

Ze voegde eraan toe dat de regering van de Republiek Cyprus impliciet heeft verklaard dat personen die beroep aantekenen bij de Imovable Property Commission de bredere politieke onderhandelingen over het verdeelde eiland zouden ondermijnen.

“Er zijn VN-resoluties die expliciet verwijzen naar de terugkeer van de omheinde stad Varosha onder VN-bestuur en de teruggave van eigendommen aan hun wettige eigenaren”, vertelde Sophocleous aan Al-Monitor. “Dus vele jaren werd gedacht dat wat er ook gebeurde, Varosha en de eigendommen op de een of andere manier zouden terugkeren naar de Grieks-Cyprioten.”

Nu deze lang gekoesterde percepties worden uitgedaagd door recente ontwikkelingen, zei Sophocleous dat Grieks-Cyprioten voor moeilijke keuzes worden gesteld over hoe ze verder moeten met hun eigendomsclaims, aangezien ze te maken krijgen met mogelijke terugslag van leden van hun gemeenschap als ze ervoor kiezen om af te wijken van hun eigen aanbevelingen van de regering.

“Grieks-Cyprioten zullen worden geconfronteerd met dit dilemma of ze in beroep moeten gaan. Het is geen gemakkelijke beslissing om te nemen, en we moeten de frustraties en emoties van mensen waarderen’, zei Sophocleous, die opmerkte dat sommige Grieks-Cyprioten het gebrek aan politieke vooruitgang met betrekking tot de kwestie-Cyprus beu zijn.


Posted By : Lagutogel