Erdogan steunt tweestatenoplossing, onthult nieuwe projecten in Noord-Cyprus bezoek

ISTANBUL – De Turkse president Recep Tayyip Erdogan landde maandag in Noord-Cyprus en begon een tweedaags bezoek ter gelegenheid van de verjaardag van de Turkse interventie op het eiland in 1974, waar hij zijn steun betuigde voor een tweestatenoplossing te midden van een lang uitgestelde hereniging onder leiding van de VN praat.

In een toespraak tot het parlement van de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC), onthulde Erdogan maandag wat hij eerder ‘goed nieuws’ had genoemd, en kondigde aan dat Ankara zou helpen bij de bouw van een presidentieel paleis en een nieuw parlementsgebouw in de TRNC, waarvoor hij zei dat de bouw binnenkort zou beginnen.

“Dit is de uitdrukking van een eigen staat”, zei Erdogan maandag, verwijzend naar de bouw van het presidentiële paleis van de TRNC. “Door dit project te realiseren, zullen sommigen zien wat voor soort Noord-Cypriotische staat er bestaat.”

Erdogan kondigde ook aan dat er een groot park, of ‘nationale tuin’, zou worden gebouwd in het Metehan-district van Nicosia, dat het nieuwe parlementaire complex zou omvatten.

Het bezoek komt nadat de laatste poging om de door de VN geleide vredesbesprekingen tussen de Grieks- en Turks-Cypriotische regeringen opnieuw op te starten dit voorjaar in Genève vastliep. Cyprus is nog steeds langs etnische lijnen verdeeld sinds Turkije in 1974 ingreep na een door Griekenland gesteunde militaire staatsgreep.

Diplomatieke pogingen om meningsverschillen tussen de Republiek Cyprus en de TRNC op te lossen, hebben grotendeels geen vooruitgang geboekt sinds de ineenstorting van de onderhandelingen in 2017 in Crans-Montana, Zwitserland. Na jaren van mislukte pogingen om de besprekingen te hervatten, werd de rechtse nationalist Ersin Tatar in 2020 tot president van de TRNC gekozen na toezeggingen om de herenigingsbesprekingen te laten vallen en een tweestatenoplossing na te streven met de steun van Ankara.

Voordat hij maandag vertrok, herhaalde Erdogan dat Turks-Cyprioten alleen duurzame en duurzame soevereiniteit zouden bereiken door een tweestatenoplossing bij gebrek aan hernieuwde besprekingen voor een tweezonefederatie. Ambtenaren in de Republiek Cyprus, een EU-lidstaat, weigeren de tweestatenoplossing te bespreken, omdat daarvoor de TRNC als staat zou moeten worden erkend.

“Een oplossing op Cyprus kan alleen worden bereikt op basis van de feiten op het eiland”, zei Erdogan maandag. “Als er in de toekomst een nieuw onderhandelingsproces komt, kan dit alleen worden gerealiseerd tussen twee soevereine en gelijkwaardige staten.”

Eerder in juli zei de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, dat de Europese Unie “nooit, nooit” een tweestatenovereenkomst op Cyprus zal accepteren, een standpunt dat Erdogan de afgelopen maanden herhaaldelijk heeft gesteund.

Tijdens zijn bezoek wordt van Erdogan verwacht dat hij verschillende bouwprojecten met Tatar inhuldigt voordat hij ceremonies in acht neemt die de 47e verjaardag van de interventie van Turkije op dinsdag 20 juli markeren.

Fiona Mullen, directeur van het in Nicosia gevestigde Sapienta Economics, een onderzoeksadviesbureau, zei dat de Turkse regering ervan overtuigd is dat Grieks-Cyprioten de macht nooit zullen willen delen met Turks-Cyprioten, en in reactie daarop haar eigen agenda heeft gevolgd om de TRNC-regering te steunen.

“Na Crans-Montana, [Turkey] heeft duidelijk een besluit genomen om de status-quo zo pijnlijk mogelijk te maken voor de Grieks-Cyprioten en de EU”, vertelde Mullen aan Al-Monitor. “De Grieks-Cyprioten hebben nog steeds geen echt plan om hier iets aan te doen. Elke keer dat ze nee zeggen, verliezen ze meer terrein.”

Mullen voegde toe dat het TRNC-leiderschap waarschijnlijk lokale ontwikkelingsprojecten verwelkomt, maar merkte op dat er een groeiend gevoel van onbehagen was bij bedrijven die traditioneel Tataarse Nationale Eenheidspartij steunden over “een verlies van controle, dat de afgelopen maanden lijkt te zijn versneld.”

“Steeds meer projecten worden rechtstreeks door ministeries in Turkije afgehandeld en toegekend aan bedrijven uit Turkije”, vertelde Mullen aan Al-Monitor. “Dat is niet zo goed voor de jongens die historisch profiteerden van Turkse patronage.”

Voorafgaand aan het bezoek van Erdogan circuleerden er speculaties over de mogelijkheid dat Azerbeidzjan een diplomatieke missie in de TRNC zou oprichten of de afgescheiden staat zou erkennen, en de tweede staat zou worden die dit doet na Turkije, na een bezoek van Azerbeidzjaanse functionarissen vorige week.

Harry Tzimitras, directeur van het Peace Research Institute Oslo (PRIO) Cyprus Centre, zei dat een dergelijke stap op korte termijn onwaarschijnlijk was. Hij zei dat meer waarschijnlijke ontwikkelingen in de komende maanden zich zouden concentreren op door Turkije gesteunde bouwprojecten, waaronder twee militaire bases in de TRNC, waarvan er één dient als landingsbaan voor Turkse drones.

“Cyprus heeft opnieuw verworven voor” [Erdogan] een strategisch belang … hij gaat door met een plan om Cyprus te gebruiken als een strategische pion in een bredere schaakkaart die hij in de regio aan het tekenen is,” vertelde Tzimitras aan Al-Monitor.

In 2019 begon Ankara Turkse boorschepen te sturen om offshore koolwaterstofprospectieactiviteiten uit te voeren in de buurt van Cyprus, wat volgens Turkse functionarissen een stap was om de territoriale en natuurlijke hulpbronnen van Turkije en Turks-Cyprioten te beschermen. De prospectieactiviteiten eindigden onder druk van westerse geallieerde landen en het opleggen van EU-sancties tegen Turkije.

In recentere pogingen om de soevereiniteit van de TRNC te ondersteunen, zei Tzimitras dat Erdogan niet alleen doorgaat met het versterken van zijn agenda voor buitenlands beleid, maar ook met het dienen van binnenlandse politieke belangen.

“De agenda [Erdogan] volgt in Cyprus is voor een groot deel op de hoogte van zijn wens om te leveren aan de [Turkish] nationalistisch publiek voor binnenlandse politieke doeleinden”, vertelde Tzimitras aan Al-Monitor.


Posted By : Lagutogel