Explainer: het conflict tussen Turkije en Cyprus over de spookstad Varosha

Turkije en zijn bondgenoot de Turkse Republiek Noord-Cyprus gaan door met hun plan om de stad Varosha te ontwikkelen. De door de VN erkende Republiek Cyprus verzet zich tegen de verhuizing, en de kwestie heeft betrekking op het geschil tussen Turks en Grieks-Cyprioten op het eiland, evenals meningsverschillen die Turkije heeft met zijn oostelijke mediterrane buren.

Wat is Varosha?

Varosha is een voormalig resort en onderdeel van de stad Famagusta op het oostelijke deel van het eiland Cyprus. Het is gelegen op het grondgebied van de Turkse Republiek Noord-Cyprus, maar dicht bij de grens met de Republiek Cyprus. Varosha was in de jaren 70 een populaire vakantiebestemming voor de rich and famous.

Het gebied werd een vlampunt in de deling van Cyprus in 1974. Een Griekse militaire staatsgreep dat jaar na etnisch geweld tussen etnische Grieken en Turken leidde tot een Turkse invasie van het noordelijke deel van het eiland. Als gevolg hiervan werden tienduizenden Grieks en Turks-Cyprioten verdreven van of vluchtten uit de noordelijke en zuidelijke delen van het eiland. Turkije is het enige land ter wereld dat Noord-Cyprus erkent.

De Grieks-Cypriotische gemeenschap van Varosha vluchtte tijdens de Turkse invasie, waarna het Turkse leger het gebied afsloot. Sindsdien is het grotendeels verlaten.

Twee resoluties van de VN-Veiligheidsraad hebben de kwestie aangepakt. Resolutie 550 van 1984 zegt dat de raad “pogingen om enig deel van Varosha door andere mensen dan de inwoners te vestigen als ontoelaatbaar beschouwt en roept op tot overdracht van dat gebied aan het bestuur van de Verenigde Naties.” Dit standpunt werd in 1992 opnieuw bevestigd door Resolutie 789.

Wat doen Turkije en Noord-Cyprus nu in Varosha?

Turkije kondigde in oktober zijn plannen aan om de kustlijn van Varosha open te stellen voor publiek, wat aanleiding gaf tot veroordeling van de Verenigde Naties. Sindsdien hebben bijna 200.000 toeristen het gebied bezocht, vertelde de Noord-Cyprus president Ersin Tatar dinsdag aan verslaggevers, verwijzend naar Varosha met de Turkstalige naam Maras.

Dezelfde dag kondigde Tatar ook plannen aan om een ​​deel van Varosha om te vormen van militaire naar civiele controle, zodat Grieks-Cyprioten hun eigendommen konden terugvorderen.

De kwestie werd dinsdag verder verhit toen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan het eiland bezocht en zijn steun betuigde voor een tweestatenoplossing voor het conflict, meldde het officiële Turkse Anadolu-agentschap. Erdogan heeft in het verleden twee afzonderlijke Cypriotische staten gesteund.

Tijdens zijn bezoek beloofde Erdogan ook de eigendomsrechten in Varosha te respecteren, volgens Anadolu, in een verdere verwijzing naar Grieks-Cyprioten die ooit in de stad woonden.

Internationale reactie

Veel mediterrane staten, waaronder de Republiek Cyprus, veroordeelden de aangekondigde plannen van Erdogan en Tatar voor Varosha. De Cypriotische president Nicos Anastasiades noemde de stap “illegaal en onaanvaardbaar”. De topdiplomaat van de Europese Unie, Josep Borrell, sprak ook zijn veroordeling uit en zei dat de actie de vredesbesprekingen op het eiland bedreigt, meldde Euronews dinsdag.

In het Midden-Oosten, het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken “grote bezorgdheid geuit’ in een tweet van dinsdag. Turkije werkt momenteel aan het herstellen van zijn beschadigde betrekkingen met Israël.

In een verklaring van dinsdag sprak het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn steun uit voor de “noodzaak om de status van het omheinde gebied van Varosha te behouden”, in overeenstemming met de resoluties van de VN-Veiligheidsraad. activiteit in de oostelijke wateren van de Middellandse Zee, geclaimd door Griekenland en Cyprus.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde ook Erdogan’s Varosha en de tweestatenoplossing becommentarieerde woensdag een “provocatie”. Turkije en Frankrijk werken aan toenadering na vocale meningsverschillen tussen hun staatshoofden vorig jaar over religieuze vrijheidskwesties.

De gebeurtenissen van dinsdag op Cyprus lokten ook een sterke reactie van Washington uit. Tijdens een hoorzitting van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen op woensdag over het Amerikaanse Turkse beleid, beschuldigde de Democratische senator Bob Menendez uit New Jersey Erdogan ervan het Cypriotische vredesproces met zijn reis te ondermijnen.

“Het bezoek van Erdogan werpt deze inspanningen opzij”, zei Menendez, voorzitter van de commissie. “Deze schending van het internationaal recht is onaanvaardbaar.”

De staatssecretaris voor politieke zaken, Victoria Nuland, vertelde de senatoren dat ze woensdag met Turkse diplomaten sprak over de plannen voor Varosha.

“We dringen aan op het terugdraaien van dit besluit”, aldus Nuland.

Menendez vroeg de diplomaat ook om het Amerikaanse standpunt over een mogelijke tweestatenoplossing voor Cyprus te verduidelijken. Nuland zei dat de regering-Biden hier “absoluut” tegen is.


Posted By : Lagutogel