Het aantal gevallen van COVID-19 in Turkije neemt toe naarmate de beperkingen versoepelden tijdens Eid

De nieuwe dagelijkse COVID-19-gevallen in Turkije bleven op 21 juli meer dan 8.000, aangezien beelden van vakantiegangers op drukke stranden, bars en restaurants en grote familiebijeenkomsten om Eid te vieren, de sociale media domineerden.

Het aantal van 21 juli van 8.151 was een daling ten opzichte van het aantal van de vorige dag van 8.780 nieuwe gevallen, maar was nog steeds bijna het dubbele van het aantal nieuwe dagelijkse gevallen, 4.418, geregistreerd op 4 juli. De stijging komt te midden van zorgen over de zeer besmettelijke Delta-variant van de coronavirus. Het aantal Delta-variantgevallen in Turkije is in een week tijd meer dan verdubbeld tot ongeveer 750 van 284, waarschuwde minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca op 12 juli.

Koca, een productieve tweeter die korte waarschuwingen geeft via zijn account, dat 7,3 miljoen volgers heeft, deelde het nieuws over de golf op 20 juli. “De Eid zou geen kans moeten bieden voor het virus om zich te verspreiden. We kunnen het allebei vieren [Eid al-Adha or the Feast of Sacrifice] en waakzaam blijven‘, twitterde hij en drong er bij vakantiegangers op aan zich te onthouden van grote bijeenkomsten en zich te laten vaccineren terwijl ze nog op vakantie zijn, in plaats van te wachten.

In Van werden vaccinatie-eenheden opgezet op de binnenplaatsen van lokale moskeeën om doses toe te dienen aan mensen die naar de gebedshuizen waren gekomen voor het Eid-ochtendgebed.

Turkije startte op 14 januari een massale vaccinatiecampagne, eerst met Sinovac en daarna met Pfizer. Het land heeft bijna 64 miljoen doses toegediend, waaronder derde booster-shots van het Pfizer-vaccin, die naar verluidt meer bescherming bieden tegen de meer besmettelijke Delta-variant.

De Turkish Medical Association zei dat het de regering al wekenlang herhaaldelijk had gewaarschuwd voor de Delta-variant, maar tevergeefs. “In pogingen om het toerisme te stimuleren, heeft Turkije niet alleen de anti-pandemische beperkingen te snel versoepeld, maar ook toeristen uit de landen met een hoog percentage Delta-variant toegestaan ​​om Turkije binnen te komen zonder adequate medische controles en de vereiste van een quarantaine”, zegt Dr. Sebnem Korur Fincanci zei 21 juli op Halk TV met betrekking tot Russische toeristen die deze zomer in Antalya zijn aangekomen. Antalya heeft de afgelopen twee weken ongeveer 307.000 Russische toeristen ontvangen, volgens officiële gegevens.

Ze voegde eraan toe dat nieuwe gevallen van coronavirus rond het “9000-bereik” lagen en dat de regering “consequent de Delta-variantcijfers bagatelliseerde, met name in de zuidelijke provincies waar buitenlandse toeristen waren.”

“We weten uit de grond dat de Delta-variant – evenals het aantal algemene gevallen – een stijging in Antalya hebben laten zien”, vertelde Dr. Lutfi Camli, de voorzitter van de Izmir Medical Association, aan Al-Monitor. “Gezien de massale toeristenbeweging in de kustgebieden, kunnen we volgens veel academici een verdere golf van COVID-19 en varianten verwachten na de Eid en een vierde golf al in augustus.”

Turkije is erin geslaagd het aantal nieuwe dagelijkse gevallen van COVID-19 te verlagen van ongeveer 60.000 in april tot ongeveer 4.000 in juni door restaurants, winkels en cafés te sluiten, door avondklokken op te leggen en door een massale vaccinatiecampagne te voeren, maar functionarissen van het ministerie van Volksgezondheid vrezen dat de aantallen stijging als gevolg van de vakantiebijeenkomsten.

Blijf weg uit gesloten en drukke omgevingen. … Het is leuk om verenigd te zijn maar je wilt de feestdagen niet besmet met COVID-19 achterlaten”, zei Koca op 19 juli toen Turkije aan de Eid al-Adha-vakantie begon.

Maar de meeste vakantiegangers waren tegen die tijd al naar drukke badplaatsen getrokken of vertrokken naar hun geboorteplaats om Eid met hun families te vieren, na de aankondiging van president Recep Tayyip Erdogan op 12 juli dat Eid (20-24 juli) zou worden overbrugd met het weekend ervoor . Na een lange, aan huis gebonden winter en lente gekenmerkt door avondklokken en beperkingen, gingen veel mensen al op 15 juli (een officiële feestdag ter herdenking van de mislukte staatsgreep van 2016) de weg op voor een verandering van lucht om een ​​11-daagse vakantie te beginnen die ook zou omvatten Eid al-Adha en de weekenden ervoor en erna.

Ondertussen hebben tv-zenders beelden getoond van overvolle stranden en bars, en zeggen dat de meeste populaire kustplaatsen van het land nu vol zijn.

“Mensen denken dat nu de verboden per 1 juli niet meer van kracht zijn en de vaccinatiecampagne gaande is, alles weer normaal is. Dit is verkeerd”, zei Camli. “Slechts 22% van de Turkse bevolking heeft de tweede dosis van de prik gehad. Dit is ver verwijderd van de 70-75% van de bevolking die twee doses heeft gekregen, die nodig zijn om groepsimmuniteit te bereiken. Deze actie om de economie boven de volksgezondheid te verkiezen en alles open te stellen om het toeristenseizoen niet te missen, zal zowel onmiddellijke als op middellange termijn ernstige gevolgen hebben.”

Zijn zorgen werden gedeeld door de medische kamers van andere vakantiesteden. Cafer Sahin – de voorzitter van de medische kamer van Mugla, de hoofdstad van de gelijknamige zuidwestelijke provincie waar resorts als Bodrum en Marmaris zijn gevestigd – zei dat hoewel er een hoog vaccinatieniveau in zijn stad was, de aanwezigheid daar van toeristen uit heel Turkije dreigden een opleving en/of de Delta-variant te veroorzaken.

Het aantal mensen in Bodrum – een populair vakantieoord in het zuidwesten van Anatolië dat bekend staat om zijn levendige nachtleven en de locatie van het oude Halikarnassus – bereikte 1 miljoen, meer dan vijf keer de gebruikelijke 181.000. Cesme, een populaire badplaats in de Egeïsche Zee die aan Izmir vastzit, bereikte ook 1 miljoen, meer dan 20 keer de gebruikelijke 46.000. De gemeente streefde naar een afstand van 2 meter (6 voet) tussen zonnebaders door ruimtes af te bakenen met touwen op het enorme openbare strand. Sommige strandgangers verwijderden echter eenvoudig de verdelers.

“Sinds het begin van de week zijn er een half miljoen auto’s Cesme binnengekomen”, zei burgemeester Ekrem Oran tegen journalisten. “Alle accommodaties in hotels en bed & breakfasts zijn gereserveerd en de lokale bevolking, met name de horeca, is erg blij.”

Oran, een inwoner van Izmir die de meeste van zijn zomers in Cesme heeft doorgebracht sinds hij een kind was, zei dat hij de stad in 50 jaar nog nooit zo vol had gezien.

“Ik heb Cesme nog nooit zo druk gezien als hier”, vertelde Bahar Tolle, een Turks-Duitse apotheker die haar ouders in Cesme kwam bezoeken, aan Al-Monitor. “We besteden veel aandacht als we naar buiten gaan, maskers dragen en wegblijven van menigten, maar heel weinig mensen doen dat. Dus we gaan vroeg in de ochtend naar het strand en komen terug voordat het te druk wordt.”

Hoewel de lokale toeristen een balsem zijn voor de noodlijdende industrie, ligt de echte remedie voor de horeca erin om in ieder geval een deel van de buitenlandse toeristen terug te krijgen. Dit lijkt voorlopig echter onwaarschijnlijk, aangezien de Europese Unie haar beperkingen op niet-essentiële reizen naar Turkije heeft gehandhaafd vanwege de pandemie van het coronavirus.

De Britse regering heeft op 14 juli ook aangekondigd dat ze Turkije op de “rode lijst” voor internationale reizen zal houden, wat betekent dat reizigers 10 dagen in een verplichte hotelquarantaine zullen worden geplaatst, die ze zelf moeten betalen bij hun terugkeer naar het VK . De Britse regering herziet het verkeerslichtsysteem elke drie weken en instrueert mensen om niet naar “rode” landen te reizen, tenzij om uiterst essentiële redenen.

De Turkse toeristische sector had gehoopt dat het VK Turkije van de rode lijst zou halen na de massale vaccinatiecampagne.

Met toerisme dat 3,8% van zijn bruto binnenlands product uitmaakt en goed is voor 7,7% van zijn werkgelegenheid, heeft Turkije geworsteld om toeristen te lokken door een veilig toerisme-certificeringsprogramma voor zijn hotels en restaurants te ontwikkelen en prioriteit te geven aan de vaccinatie van leden van de horecasector.

“Ik beloof je dat iedereen die ooit een toerist zal zien, zal worden ingeënt”, zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu op 6 mei tegen zijn Duitse ambtgenoot Heiko Maas, wat de woede van veel Turken opwekte. Het ministerie van Toerisme en Cultuur kwam ook onder vuur te liggen na het vrijgeven van een promotievideo in het Engels op sociale media waarin toerismewerkers maskers droegen met de tekst: “Geniet, ik ben gevaccineerd.”


Posted By : Lagutogel