Israël en Hamas wisselen vuur nadat ontsnapte Palestijnse gevangenen zijn opgepakt

Israël en gewapende Palestijnse groeperingen in de Gazastrook bleven maandag vuur uitwisselen.

Maandagochtend vroeg, het Israëlische Iron Dome luchtverdedigingssysteem een raket onderschept vanuit Gaza op Israël geschoten. De Israëlische strijdkrachten vier Hamas-compounds gebombardeerd als reactie meldde de IDF in een reeks tweets.

Het aan Hamas gelieerde persbureau Safa bevestigde dat Israëlische luchtaanvallen begin maandag op sites van “het verzet” troffen. De aanvallen waren gericht op Rafah in het zuiden van Gaza, Beit Lahia in het noorden, Deir al Balah in het centrum van Gaza en Khan Yunis in het zuiden van de Palestijnse enclave. De IDF zei dat de gebombardeerde locaties een militair trainingscentrum, een wapenwerkplaats en een tunnel omvatten.

De laatste conflictronde begon vrijdag nadat Israël vier Palestijnse gevangenen had gevangengenomen die waren ontsnapt uit de zwaarbeveiligde Gilboa-gevangenis. De gevangenen, leden van de in Gaza gevestigde Islamitische Jihad, werden gevangengezet in verband met aanvallen op Israëli’s. Hamas waarschuwde dat het wraak zou nemen op elke Israëlische actie tegen gevangenen.

De ontsnapping leidde tot solidariteitsprotesten in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever en tot rellen in gevangenissen. Israël verhoogde veiligheidsmaatregelen op de Westelijke Jordaanoever en gevangenissen tijdens de onrust, wat leidde tot beschuldigingen van schendingen van rechten door de Palestijnse Autoriteit. De spanningen liepen vrijdag verder op toen de Israëlische politie in Jeruzalem een ​​man neerschoot die naar eigen zeggen had geprobeerd agenten neer te steken.

De IDF heeft sinds vrijdag verschillende aanvallen vanuit Gaza en vergeldingsaanvallen gemeld. de IDF sloeg Hamas-doelen zaterdag ochtend en een raket onderschept die nacht. Op zondagochtend, Israël beschuldigd Groepen in Gaza die brandgevaarlijke ballonnen naar Israël stuurden en zeiden: onderschept zondagavond weer een raket.

Israël vocht in mei een oorlog met Hamas, de Islamitische Jihad en hun bondgenoten tijdens het wijdverbreide Israëlisch-Palestijnse geweld in heel Israël en de Westelijke Jordaanoever. Het conflict eindigde met een door Egypte bemiddeld staakt-het-vuren. Sindsdien zijn de vijandelijkheden met tussenpozen voortgezet, met wijdverbreide aanvallen met vuurballonnen.

Twee van de Palestijnse gevangenen zijn nog op vrije voeten.


Posted By : Uni togel