Jihadistische groepering in Idlib belooft buitenlandse strijders in Syrië te houden

Het lijkt erop dat de eerdere veiligheidscampagnes om buitenlandse strijders op te sporen, uitgevoerd door Hayat Tahrir al-Sham (HTS) in zijn controlegebieden in de noordwestelijke provincie Idlib in Syrië, slechts een politieke show waren.

Recente verklaringen van HTS-leider Abu Mohammed al-Golani laten zien dat de groep misschien niet klaar is om deze agenten op te geven.

In een interview van 5 september met The Independent, in de Turkse versie, sprak Golani over buitenlandse strijders en de activiteiten van Islamitische Staat (IS) in Syrië en hun impact op het verloop van militaire gebeurtenissen, evenals over de overname van Afghanistan door de Taliban.

In antwoord op een vraag of er in de toekomst van Syrië plaats is voor buitenlandse strijders, prees Golani de steun van deze strijders voor de strijd tegen de Syrische regering en beloofde hij hen niet in de steek te laten.

“Deze strijders zijn nu een deel van ons. Ze maken deel uit van het volk. Ze zijn blij met de mensen en de mensen zijn ook blij met hen. Ze vormen geen bedreiging voor hun land. Ze zijn hier onder het beleid dat we hebben opgesteld, dat niet gebaseerd is op vijandigheid jegens welk land dan ook. We hebben vijandschap met degenen die Syrië bezetten en Syriërs vermoordden. We bestrijden ze ook binnen de grenzen van Syrië. Onze immigrantenbroeders zijn nu een deel van ons en we zullen ze beschermen volgens onze religie en cultuur”, zei Golani.

De HTS-leider gelooft dat IS de enige reden was achter de slechte kijk van het Westen op de islam, en beschuldigde de terroristische groepering van het aanwakkeren van islamofobie – iets dat de Syrische revolutie enorm heeft geschaad.

Buitenlandse strijders vochten in de gelederen van vele oppositiepartijen in Syrië en speelden een rol bij het aanwijzen van sommige groepen als terroristen, zoals HTS, Jund al-Aqsa en Hurras al-Din (Guardians of Religion Organization).

Abbas Sharifa, een onderzoeker in de zaken van de jihadistische groepen bij het Jusoor Center for Studies in Istanbul, vertelde Al-Monitor: “Golani’s verklaringen kunnen worden gezien in de context van een verwachte strijd in Idlib, vooral na de recente bomaanslag op Jabal al- Zawiya. HTS zou meer strijders nodig hebben in elke felle strijd die in Syrië zou kunnen uitbreken. Maar dit betekent niet dat HTS ze zou toestaan [foreign fighters] om een ​​sterke militaire formatie op te richten buiten de controle van HTS, aangezien dit een existentiële bedreiging voor de groep zou zijn.”

Hij zei: “Golani wil de kaart van buitenlandse strijders in zijn mouw houden en probeert het Westen een bericht te sturen dat hij deze strijders onder controle probeert te houden, maar dat hij dit grote aantal agenten ook zou kunnen gebruiken om de wereldvrede te bedreigen. , als hij werd geconfronteerd met een internationale poging om hem uit te schakelen of hem zelfs niet te herkennen. Golani zou deze jagers ook kunnen gebruiken tegen andere facties die afzien van het gehoorzamen van de bevelen van HTS.”

HTS heeft de laatste tijd hard opgetreden tegen jihadistische groepen die onafhankelijk van de groep opereren, door hen onder druk te zetten om onder de paraplu te komen of zichzelf te ontbinden en uit Idlib te vertrekken. Dit was het geval met de Jundallah-groep, die werd ontbonden en haar leider, Muslim al-Shishani, verzocht om Syrië te verlaten.

De andere groepen, zoals Ansar al-Tawhid, de Turkestan Islamic Party, Ajnad al-Kavkaz en Oezbeekse groepen, blijven loyaal aan HTS en werken onder haar toezicht. Ondertussen werd de aan al-Qaeda gelieerde Hurras al-Din, een rivaal van HTS, ontbonden.

Taqi al-Din Omar, directeur van het HTS-kantoor voor mediarelaties, vertelde Al-Monitor: “De eerdere militaire acties van HTS waren gericht op één groep, namelijk Jund al-Sham, geleid door moslim al-Shishani, die weigerde de overdracht te overhandigen. sommige gezochte mannen. Het was geen algemeen beleid tegen niet-Syrische strijders. HTS’ eerdere daden waren meer politiek gemotiveerd en weerspiegelen niet de feiten op het terrein. Vandaag is er een kans om dit te corrigeren.”

Hoewel het sporadische optreden van HTS tegen jihadistische groepen in Idlib kan worden gezien als tekenen van goede wil voor de internationale gemeenschap, zijn deze acties vooral gericht op het verder consolideren van het HTS-heerschappij door zich te ontdoen van fervente vijanden en afwijkende stemmen, aldus een artikel in het Midden-Oosten. East Institute Policy Brief door Orwa Ajjoub, een voormalig wetenschapper aan de Zweedse universiteit van Lund.

“Het is meer dan een jaar geleden dat HTS is begonnen met het hardhandig aanpakken van extremistische groeperingen in een poging om Astana’s agenda’s te implementeren in de strijd tegen radicale facties en om deel te nemen aan het politieke proces en de afspraken met belanghebbenden in de regio, in samenwerking met Turkije,” vertelde Ajjoub aan Al- Toezicht houden op.

“Deze groepen verwierpen de samenwerking en coördinatie van HTS met Turkije. Ik geloof niet dat Golani’s laatste verklaringen tegenstrijdig waren. Hij bedoelde dat hij de strijders zou houden die zijn aangesloten bij HTS die instemden met de uitgebreide internationale afspraken tussen Turkije, Rusland en Iran. Er zijn veel buitenlandse senior leiders die dicht bij HTS en zijn leider staan”, zei hij.

Ajjoub voegde toe: “HTS heeft zich gericht op het herschikken van zijn zaken in zijn overheidsinstellingen en grijpt elke gelegenheid aan om zichzelf, regionaal en internationaal, te presenteren als de enige groep die in staat is het gebied te beheren. HTS probeert ook te profiteren van de recente Taliban-gebeurtenissen en hoe ze de controle over de hele staat hebben weten te krijgen, om een ​​soortgelijk model te presenteren dat internationaal erkend zou worden. De hulp [that came into Syria] door de kruisingen wordt gezien als een indirecte herkenning van HTS.”

HTS verwelkomde de controle van de Taliban over Afghanistan, 20 jaar nadat de groep was verslagen door de Amerikaanse troepen.

In een verklaring van 18 augustus zei HTS: “We feliciteren onze broeders in de Taliban en ons volk in Afghanistan met deze verovering, en vragen God om de Syrische revolutie een soortgelijke klinkende overwinning te schenken, waardoor het land zou worden bevrijd en gerechtigheid zou zegevieren. onder de sharia van de meest barmhartige.”


Posted By : http://13.113.122.156/