Palestijnse Autoriteit onder vuur vanwege vrijheid van meningsuiting

RAMALLAH, Westelijke Jordaanoever – De Palestijnse Autoriteit (PA) is begonnen met het proces tegen een groep activisten en nationale figuren bij de Magistrate Court in de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

Op 2 september vond een hoorzitting plaats voor zeven activisten. Ze werden beschuldigd van “illegale samenscholing”, “het aanzetten tot sektarische strijd” en “het belasteren van belangrijke figuren”. De zitting werd opgeschort en het proces wordt op 6 oktober hervat.

Deze activisten werden in augustus gearresteerd en geslagen door veiligheidstroepen vanwege hun deelname aan protesten en marsen in Ramallah om de moord op de prominente politieke activist en regeringscriticus Nizar Banat tijdens zijn hechtenis in juni, de aanhoudende onderdrukking van activisten en de beperking van vrijheden te veroordelen .

Parallel aan het proces verzamelden politieke partijen en maatschappelijke groeperingen zich voor de rechtbank om te protesteren en op te roepen tot stopzetting van wat zij omschreven als “illegale processen”. Ze zeiden dat de brutaliteit van de PA op de Westelijke Jordaanoever toeneemt door arrestaties, aanvallen, achtervolgingen en processen.

Noch de PA, noch het Openbaar Ministerie heeft een verklaring afgegeven over de processen die hebben plaatsgevonden.

De motie van het proces was echter in tegenspraak met enkele recente verklaringen van Palestijnse functionarissen die probeerden de situatie ter plaatse na de aanslagen en arrestaties te kalmeren.

Op 25 augustus riep secretaris van het Centraal Comité van de Fatah-beweging Jibril Rajoub op tot het starten van een maatschappelijke dialoog over vrijheden, waarbij hij benadrukte dat “wat er de afgelopen dagen is gebeurd een fout was die niet had mogen gebeuren”.

Omar Assaf, lid van de National Democratic Rally, een politieke groepering op de Westelijke Jordaanoever waar een aantal activisten deel van uitmaken, is de afgelopen periode vier keer gearresteerd; hij staat nu terecht. Hij vertelde Al-Monitor dat de processen “onwettig zijn en niet afhankelijk zijn van de juiste mechanismen. Ze vertrouwen op valse beschuldigingen, die in strijd zijn met de Palestijnse basiswet.”

Hij benadrukte dat mensen het recht hebben om vreedzaam te protesteren volgens de basiswet. Hij zei: “De processen laten zien hoe ver de PA van de Palestijnse bevolking verwijderd is”, vooral omdat ze zich richten op “belangrijke nationale en publieke persoonlijkheden”.

Assaf wees erop dat de processen een weerspiegeling zijn van “de veiligheid en politieke chaos aan de top van de Palestijnse politieke piramide” en de omvang van de brutaliteit van de PA en haar harde optreden tegen de vrijheid van meningsuiting bewijzen. Hij ging zelfs zo ver om te zeggen dat het harde optreden een weerspiegeling is van de neiging van president Mahmoud Abbas voor een project dat de zegen heeft van Israël en de Verenigde Staten, en zei dat de negatieve tekenen van dit project al zichtbaar zijn. Hij noemde Abbas’ recente ontmoeting met de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz in Ramallah.

Hij merkte op: “Abbas is op weg naar een aantal zielige onderhandelingen, gesteund door de Verenigde Staten, en hij wil de straat daarop voorbereiden door middel van onderdrukkende maatregelen, het blokkeren van protesten, het beperken van de vrijheid van meningsuiting en hard optreden tegen rechten zodat niemand protesteert tegen zijn politieke agenda.”

De brutaliteit van de PA stopt niet bij onderdrukking, arrestaties en processen – het omvat andere aspecten. Volgens Assaf zijn de belangrijkste de unilaterale beslissing van Abbas om de algemene verkiezingen uit te stellen onder het voorwendsel dat Israël weigert ze in Jeruzalem te houden, de ontbinding van de Palestijnse Wetgevende Raad en de benoemingen in de rechterlijke macht waardoor hij [Abbas] om het te controleren en het te gebruiken als een instrument voor politiek en persoonlijk gewin.”

De Lawyers for Justice-groep houdt toezicht op de schendingen van de PA en haar veiligheidsapparaten en vertegenwoordigt vele activisten en politieke gevangenen in Palestijnse rechtbanken. Directeur van de groep Mohanad Karaja vertelde Al-Monitor dat de brutaliteit van de PA bij het achtervolgen van activisten is toegenomen sinds de moord op Banat.

Hij zei: “Het openbaar ministerie beschuldigt activisten van illegale bijeenkomsten, het aanzetten tot sektarische strijd en het belasteren van belangrijke figuren.”

Karaja wees erop dat de dood van Banat een boodschap van onderdrukking was voor de activisten en de oppositie, die werd gevolgd door marsen waarin de misdaad werd veroordeeld. Er werden nieuwe methoden gebruikt, zoals het in beslag nemen van mobiele telefoons, vooral vrouwentelefoons, het aanvallen van de aanwezige pers en de juridische gemeenschap, en het arresteren van activisten en personen met een belangrijke sociale of nationale status.

Hij merkte op dat de aanvallen zelfs gericht waren op voormalige gevangenen in Israëlische gevangenissen zoals Khoder Adnan en Maher al-Akhras. Ze richtten zich ook op dichters, schrijvers en kunstenaars zoals Zakariya Mohamed en nationale en synodische figuren zoals Nadia Habash. Ze werd op straat geslagen en vervolgens gearresteerd tijdens een sit-in voor een politiebureau in Ramallah op 5 juli om de moord op Banat en het harde optreden tegen activisten te veroordelen. Volgens Karaja zijn de processen van de PA tegen activisten nieuwe instrumenten voor onderdrukking en achtervolging.

Ubay al-Aboudi, uitvoerend directeur van het Bisan Centrum voor Onderzoek en Ontwikkeling, is sinds de moord op Banat verschillende keren gearresteerd en staat momenteel terecht. Hij vertelde Al-Monitor dat het proberen van activisten een duidelijke politieke methode is. Hij voegde eraan toe: “De brutaliteit van de PA gaat door en is op weg naar een dictatuur.”

Hij beschuldigde Abbas van het monopoliseren van alle bevoegdheden door de verkiezingen uit te stellen, de PLC te ontbinden en de rechterlijke macht te controleren.

Het proces van 2 september kreeg internationale politieke en media-aandacht. Diplomatieke gezanten uit 13 staten woonden het bij, waaronder delegaties van de Europese Unie, Amnesty International en internationale en lokale mensenrechtenorganisaties.

Over de internationale belangstelling vertelde de EU-woordvoerder in de Palestijnse Gebieden Shadi Othman aan Al-Monitor: “De EU en de Verenigde Staten hebben het proces tegen activisten in Ramallah gevolgd omdat ze geïnteresseerd zijn in het opvolgen van alle kwesties die verband houden met vrijheden in Palestina.”

Hij zei: “De EU woont niet alleen processen bij in Palestina, maar woont ook processen bij die verband houden met mensenrechten op veel plaatsen, waaronder Israël.”

Othman benadrukte dat de belangstelling van de EU voor het mensenrechtendossier in Palestina ook tot uiting komt in ontmoetingen met premier Mohammad Shtayyeh en directeur van de civiele politie van de PA, majoor generaal Hazem Atallah.

Hij sloot een EU-plan uit om de financiering van de PA op te schorten vanwege de schendingen.

Volgens Othman geeft de EU bijna 300 miljoen euro per jaar aan Palestina, 100 miljoen euro aan vluchtelingen via de United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East en 150 miljoen euro aan hulp aan arme gezinnen en aan salarissen voor docenten en artsen. De rest gaat naar de ziekenhuizen in Jeruzalem of projecten in andere gebieden.

Dit toont aan, concludeerde hij, dat de EU-financiering niet bestemd is voor de PA-diensten, omdat het in de eerste plaats de burgers helpt en elke beperking eerst rechtstreeks en negatief van invloed is op de mensen.


Posted By : Uni togel