Syrische jihadistische groepering in Idlib vervangt veiligheidsploeg door ‘morele politie’

Hayat Tahrir al-Sham (HTS) heeft het werk van het Al-Falah-apparaat beëindigd, dat het in mei 2020 lanceerde als onderdeel van het religieuze politie-apparaat – Hisbah – dat het in 2014 had opgericht, meldde het Syrian Observatory for Human Rights op 3 september. .

Het Al-Falah-apparaat is belast met het monitoren van markten en het verbieden van onder andere de vermenging van mannen en vrouwen, om zijn controle over de kleinste details van het dagelijkse leven van de mensen op te leggen. Dit apparaat bleef de bevolking lastigvallen totdat het onlangs werd stopgezet, na protesten van de bevolking ertegen omdat het zich in het persoonlijke leven van de mensen had gemengd en hen veel beperkingen oplegde.

Volgens een analytische lezing opgesteld door het in Istanbul gevestigde Jusoor Center for Studies, bestaat het Al-Falah-apparaat uit verschillende kantoren: Women’s Patrols Office, Mohtasiboun, Executive Force, Judicial Office and Complaints and Follow-up Office. De leden hebben absolute autoriteit, zoals het arresteren en ter verantwoording roepen van plegers van wetsovertredingen, en haar acties variëren van het adviseren tot het gebruik van direct geweld volgens het principe van “de plicht om het goede op te leggen en het kwade te verbieden”.

Een van de meest prominente taken van Al-Falah is te voorkomen dat mannen en vrouwen zich op openbare plaatsen mengen door controlepunten op te richten op universiteitscampussen en in parken, te voorkomen dat mannen dameskleding verkopen, het uitstallen van paspoppen in winkels, het bewaken van trouwzalen en het verbieden van muziek en roken. Bovendien is het bekend dat het de kleding en accessoires van vrouwen verstoort en humanitaire organisaties dwingt hun personeel naar geslacht te scheiden.

De directeur van public relations in de aan HTS gelieerde reddingsregering, Mulham al-Ahmad, vertelde Al-Monitor: “In samenhang met het beëindigen van het werk van Al-Falah, begon HTS een alternatief apparaat te vormen onder de naam van de ‘morele politie’. Het zal aangesloten zijn bij de politie-instellingen van de reddingsregering en haar taken zullen beperkt zijn in vergelijking met die van Al-Falah.”

Hij merkte op: “Het zal zich concentreren op morele kwesties en zich onthouden van inmenging in de details van het leven van burgers. Het zal een civiele capaciteit hebben om conflicten binnen de gemeenschap op te lossen, wat deel uitmaakt van de maatregelen van de reddingsregering om verschillende gebieden te besturen in de gebieden die onder haar controle staan. Al-Falah heeft zijn rol gespeeld in de laatste fase. Nu zijn deze maatregelen conform het nieuwe plan van HTS.”

Het beëindigen van het werk van Al-Falah maakt deel uit van een reeks veranderingen die HTS geleidelijk aan doorvoert in het kader van het zich openstellen voor de buitenwereld en zichzelf op de markt brengen als een legitieme oppositiegroep en heerser van Idlib, met wie partnerschappen en afspraken kunnen worden opgebouwd.

Het lijkt er echter op dat HTS genoodzaakt is de morele politie te vormen om de extremistische stroming erin te bevredigen, die veel van deze nieuwe veranderingen niet accepteert.

Muhammed el-Sukkeri, een onderzoeker bij het Jusoor Center for Studies, vertelde Al-Monitor: “HTS richt zich op het herschikken van zijn huis via zijn overheidsinstellingen en werkt op een georganiseerde manier omdat het zich realiseert dat zijn militaristische karakter en de manier waarop het Idlib beheert volgens zijn ideologieën nooit zou kunnen toestaan ​​dat het het op het regionale en internationale toneel zou bereiken.”

Hij zei: “HTS is dus begonnen meer aandacht te schenken aan zijn civiele autoriteit in een poging instrumenten te vinden om te helpen omgaan met de internationale gemeenschap, vooral na het binnenhalen van hulp, wat een belangrijke stap is voor HTS.”

Sukkeri merkte op: “HTS’ wens om deel uit te maken van het politieke proces – om voet aan de grond te krijgen in het toekomstige Syrië en toe te treden tot het Syrische parlement – ​​bracht het ertoe zijn eerdere beleid te heroverwegen en te werken om zichzelf als een civiele autoriteit te laten zien, om zo het Westen overtuigen om het zijn rol te laten spelen en Idlib te vertegenwoordigen. Het beëindigen van het werk van Al-Falah en het vormen van de morele politie kan echter slechts een naamsverandering zijn.”

De Hisbah-apparaten hebben een lange staat van dienst van schendingen van burgers, met name de aanvallen op meisjes op de stadsmarkt van Idlib in juni 2017. Bovendien sloeg een vrouwelijke prediker ooit de examendirecteur van de universiteit van Idlib in elkaar vanwege een geschil over haar outfit . Buschauffeurs aangesloten bij de niet-gouvernementele Violet Organization werden gearresteerd en leraren en studenten van de Al-Orouba High School, het Pythagoras Institute en het Center for Development and Technology werden in elkaar geslagen, allemaal onder het voorwendsel van vermenging van mannen en vrouwen. Deze apparaten hebben ook geseling gepleegd tegen de plegers van de sharia-schendingen.

De voorzitter van het Syrian Network for Human Rights, Fadel Abdul Ghany, veroordeelde de extremistische praktijken van het Hisbah-apparaat in Idlib.

“Deze apparaten leggen beperkingen op aan de bevolking in de gebieden die onder hun controle staan, en bemoeien zich met persoonlijke zaken en vrijheden, volgens hun harde ideologie. Ze slaan burgers in elkaar, arresteren ze en dwingen overtreders boetes te betalen. Ze schenden de basisrechten die worden geboden door internationale mensenrechtenwetten”, vertelde hij aan Al-Monitor.

Hij voegde eraan toe: “HTS probeert door middel van deze apparaten de samenleving te controleren om volledig te voldoen aan haar ideologie. De internationale gemeenschap moet de Syrische samenleving helpen zich te ontdoen van extremistische organisaties door serieuze stappen te nemen volgens een specifiek en strikt tijdschema om een ​​politieke overgang naar democratie te bereiken die stabiliteit en mensenrechten garandeert.”


Posted By : http://13.113.122.156/