The Takeaway: Biden-Abdullah Witte Huis sleutel tot reset Israël-Jordanië

Hot take: Israël-Jordanië herijking ook de sleutel tot de regionale strategie van Biden

De bijeenkomst van het Witte Huis deze week tussen de Amerikaanse president Joe Biden en die van Jordan Koning Abdullah II bevestigde opnieuw “de blijvende kracht” van een partnerschap dat een pijler van de diplomatie en strategie in het Midden-Oosten van de VS was en blijft. De persoonlijke inzet van Biden voor het partnerschap tussen de VS en Jordanië is ook van cruciaal belang voor een ommekeer in de Israëlisch-Jordanische betrekkingen, die onder de voormalige Israëlische premier een dieptepunt hadden bereikt. Benjamin Netanyahu.

VS-Jordanië reset sleutel naar Amerikaanse strategie. koning Abdullah is de eerste Arabische leider die Biden ontmoet. Het signaal aan de regio en aan Israël is dat Jordanië terug is als volwaardige partner in de regionale strategie van de VS, ook wat betreft de Palestijnse kwestie. De banden tussen de VS en Jordanië kregen een klap onder de Amerikaanse president Donald Trump. De perceptie was dat de nauwe banden van de regering-Trump met Bibi en de Golf ten koste gingen van Jordanië. Amman was bijvoorbeeld geen partner van het “Peace to Prosperity”-plan van de regering-Trump om het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen.

Nu het moeilijkste: de Israël-reset. De banden tussen Israël en Jordanië verslechterden onder Netanyahu, zoals Osama Al Sharif legt uit. Netanyahu’s verzet tegen een tweestatenoplossing, zijn weigering om illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem te stoppen, en zijn opzettelijke minachting van het Arabische vredesplan van 2002, dat normalisatie biedt na een Israëlisch-Palestijns vredesakkoord, zonk Israël-Jordanië banden naar hun laagste punt in decennia.

Israël nu ‘op een missie’. Israëlische premier Naftali Bennett ontmoette de koning eerder deze maand in Amman en sloot een achterstallige deal over het delen van water. Minister van Buitenlandse Zaken en Alternatieve Eerste Minister Yair Lapid maakte kort daarna de trek naar Jordanië. Ben Caspit meldt dat “Israël een lange lijst van overeenkomsten met het koninkrijk plant om de relatie te herstellen” en verschillende aspecten van de samenwerking te herstellen, inclusief extra gebaren van goede wil, waaronder met betrekking tot water “op voorwaarde dat Jordanië Israëlische boeren de grensgebieden laat cultiveren die Israël heeft teruggegeven naar Jordanië in 2019.”

Biden is de sleutel. De banden tussen Israël en Jordanië gaan net zo goed over beleid als over persoonlijkheden. De afwezigheid van Netanyahu neemt een deel van de potentiële wrijving weg, maar niet alles. Bennetts benadering van een tweestatenoplossing en schikkingen sporen met Bibi. Zoals Al Sharif schrijft, heerst in Jordanië de perceptie dat de banden met Israël elk moment opnieuw tot een crisis kunnen leiden, zoals bij een confrontatie in Oost-Jeruzalem of de Al-Aqsa-moskee. Het vredesakkoord tussen Israël en Jordanië van 1994, zoals Caspit schrijft, kan niet worden overschat als een pijler voor de Israëlische en regionale veiligheid. Die visie is terug, en terug groot, in Washington, en heeft opnieuw tractie gekregen in Jeruzalem.

1. Roadmap voor de nucleaire deal van Zarif

De hoop op een hernieuwd Iraans nucleair akkoord werd deze week verder de bodem ingeslagen toen een Iraanse regeringswoordvoerder zei dat de Hoge Nationale Veiligheidsraad van het land van mening is dat het in Wenen overeengekomen kader onverenigbaar is met een wet die vorig jaar door het harde Iraanse parlement is aangenomen. Met nucleaire besprekingen in de Oostenrijkse hoofdstad opgeschort, vertrekken de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif heeft een rapport uitgebracht waarin wordt geschetst hoe de discussies weer op de rails kunnen worden gezet, en volgens hem zal het toekomstige onderhandelingsteam van Iran hun maximale onderhandelingspositie moeten opgeven.

“Het enige wat de inkomende regering van de verkozen president Ebrahim Raisi hoeft te doen, is het advies van Zarif opvolgen om de maximalistische standpunten aan te passen”, schrijft hij. Mark Fitzpatrick. “Dat is natuurlijk niet zo eenvoudig.” Teheran lijkt niet te willen toegeven aan zijn eis dat alle Donald Trumpsancties uit het tijdperk moeten worden opgeheven en dat de opheffing van de sancties moet worden geverifieerd voordat Iran de naleving van het nucleaire akkoord hervat. Met name in het rapport van Zarif wordt toegegeven dat onder een mogelijke deal sommige niet-nucleaire aanduidingen van kracht blijven.

2. Israël stelt Raisi-bestand samen

Nieuwe Israëlische premier Naftali Bennett heeft zijn assistenten opdracht gegeven om een ​​bijgewerkt bestand samen te stellen op Ebrahim Raisi, die Bennett van plan is te presenteren aan de regering-Biden wanneer hij volgende maand Washington bezoekt. Mensenrechtengroepen hebben gedocumenteerd hoe Raisi, die onder Amerikaanse sancties staat, een rol speelde bij de massale executies van Iraanse politieke gevangenen in 1988. Ben Caspit schrijft dat Israël een reeks bewijzen heeft “die bewijzen dat Raisi’s reputatie als de ‘Beul van Teheran’ terecht verdiend was.” Een van Bennetts naaste medewerkers vertelde Al-Monitor dat de Israëlische regering getuigenissen heeft gekregen van voormalige gevangenen in de Karaj-gevangenis, waarin wordt verteld hoe de verkozen president van Iran elke executie met taart zou vieren.

3. GERD-geschil zet Saudi-Ethiopische banden onder druk

Saoedi-Arabië steunt nu Egypte en Soedan in het geschil over de Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD), waardoor de bilaterale relatie met Ethiopië in gevaar komt. Kaart van Samuel legt uit dat de steun van Riyad aan de stroomafwaartse landen in overeenstemming is met de bredere drang van Saudi-Arabië voor Arabische solidariteit tijdens regionale veiligheidscrises. Om nog maar te zwijgen van het feit dat een assertievere rol in het damconflict de rol van het Golfland als veiligheidsgarantie in de Rode Zee zou kunnen versterken. Ramani schrijft dat Saoedi-Arabië en Ethiopië ook slaags zijn geraakt over de uitzetting van Ethiopische arbeidsmigranten door het koninkrijk, maar de twee landen zullen waarschijnlijk hun meningsverschillen opsplitsen om de samenwerking op andere gebieden in stand te houden.

4. Egypte, Ethiopië ‘machtsstrijd’

Egypte en Ethiopië vechten niet alleen om de waterstromen van de Blauwe Nijl, maar ook om de elektriciteit die wordt opgewekt uit de gigantische waterkrachtdam van de rivier. Ethiopië, dat ernaar streeft om in 2023 elektriciteit uit de GERD te exporteren, heeft naar verluidt een aantal toekomstige Afrikaanse klanten op een rij gezet. Egypte van zijn kant probeert die deals tegen te gaan door elektriciteitsexport en investeringen te leveren aan machtsangstlanden als Burundi, Djibouti en Tanzania. George Mikhail heeft meer over de elektriciteitsconflict tussen Caïro en Addis Abeba. Plus, Hagar Hosny details van de plannen van Egypte om meer kerncentrales te bouwen.

5. Russische vaccindiplomatie struikelt in het Midden-Oosten

Anton Mardasov neemt een kijkje in de vele controverses rond het Russische Spoetnik V-coronavirusvaccin, waaronder het besluit van Moskou om in het geheim exclusieve wederverkooprechten toe te kennen aan een Emirati-bedrijf dat overheidskopers te veel in rekening bracht voor de vaccindoses. Ondertussen heeft de hoogste pandemische functionaris van Iran het tekort aan vaccins in het land gedeeltelijk toegeschreven aan Rusland dat zijn Spoetnik-toezeggingen niet nakomt. Er blijven ook vragen over de levering van vaccins aan de Russische bondgenoot Syrië, dat naar verluidt ermee instemde een gevangengenomen Israëlische burger vrij te laten in ruil voor de financiering door Israël van een partij van de in Rusland gemaakte vaccins die naar Damascus zijn gestuurd.

One Cool Thing: Egypte plant koninklijke parade

Egypte maakt zich op voor een nieuwe parade met een faraonisch thema, dit keer in Luxor. Salwa Samir schrijft dat na het succes van de koninklijke mummiestoet van 3 mijl in april, de Egyptische regering nu een parade plant ter gelegenheid van de voltooide restauratie van de 2.700 meter lange Avenue of Sphinxes die de tempels van Luxor en Karnak in het zuiden van Egypte verbindt . Het geplande spektakel zal standbeelden tonen die de oude goden vertegenwoordigen en veel van de rituelen bevatten die tijdens het oude Egyptische festival van Opet werden uitgevoerd.

ICYMI: Raisi’s rol in nucleaire gesprekken

Al-Monitor columnist Ali Hasjem zegt dat het herstellen van de nucleaire deal geen topprioriteit zal zijn voor de aankomende Iraanse president Ibrahim Raisi wanneer hij volgende maand aantreedt. Veel hangt af van wie de ultraconservatieve geestelijke benoemt in het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nationale Veiligheidsraad, maar Hashem zegt dat de nieuwe regering niet bereid zal zijn de concessies te doen waarnaar wordt verwezen door Mohammad Javad Zarif.

“De spelregels veranderen”, zegt Hashem. “Wat het establishment wil, is anders dan wat” [Hassan] Rouhanide regering wilde.” Luister naar de podcast voor meer informatie over wat Raisi betekent voor de nucleaire gesprekken, evenals Hashem’s kijk op de opkomst van Hezbollahi’s in Iran.


Posted By : http://54.248.59.145/