VS bevestigt standpunt over de S-400 van Turkije, steun voor de Koerden in Syrië

De regering-Biden zal niet toegeven aan de eis van de vorige regering dat NAVO-bondgenoot Turkije het Russische S-400-raketafweersysteem opruimt. De Verenigde Staten zullen ook de door Syrisch Koerdisch geleide People’s Protection Units (YPG) blijven steunen, verzekerde een topfunctionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken de wetgevers op 21 juli.

Ankara zal worden onderworpen aan nieuwe Amerikaanse sancties als het extra Russische militaire hardware koopt, vertelde staatssecretaris voor Politieke Zaken Victoria Nuland op 21 juli aan het panel voor buitenlandse zaken van de Senaat.

Wetgevers bekritiseerden het beleid van president Recep Tayyip Erdogan, zowel in het buitenland als in het binnenland, tijdens de hoorzitting op woensdag.

Leden van het comité van beide partijen laakten de acties van Ankara tegen journalisten en Koerdische politici van de Democratische Volkspartij, evenals de Turkse militaire acties in Syrië, Libië en Nagorno-Karabach.

“Dit zijn de acties van een zwakke regering, niet van een wereldmacht, en we moeten het als zodanig behandelen”, zei senator Bob Menendez tijdens de hoorzitting.

De tweeledige berisping kwam slechts een week nadat president Joe Biden de voormalige Republikeinse senator Jeff Flake aankondigde als zijn keuze voor de volgende Amerikaanse ambassadeur in Turkije.

De banden van Washington met zijn Anatolische bondgenoot verslechterden in 2017, toen functionarissen in Ankara een deal tekenden om het Russische S-400-raketafweersysteem te kopen. De stap leidde ertoe dat functionarissen van de Trump-regering Ankara verdreven uit een groep landen met toegang tot de geavanceerde F-35 jachtvliegtuigen van Lockheed-Martin, een stap waarvan Nuland opmerkte dat het Turkije economisch heeft gekost.

Biden heeft gezworen Amerikaanse bondgenoten ter verantwoording te roepen voor hun mensenrechtenrecords, maar Turkije – dat na de Verenigde Staten het op één na grootste leger van de NAVO herbergt – is de afgelopen jaren steeds strategischer geworden voor de Verenigde Staten, aangezien Iran wapens en milities exporteert naar conflictgebieden in het Midden-Oosten en Rusland zoeken invloed in Oost-Europa.

Nuland gaf ook aan dat de Amerikaanse steun aan de door Syrisch Koerdisch geleide YPG-milities zou worden voortgezet, ondanks de bezwaren van Ankara.

“Ik denk dat we in dit stadium vooral hebben afgesproken om het oneens te zijn,” zei ze, eraan toevoegend dat de door Koerden geleide strijders zeer effectief zijn gebleken in de internationaal gesteunde oorlog om de Islamitische Staat te verpletteren.

Nuland bood echter een sprankje hoop in de Amerikaanse betrekkingen met Turkije, maar zei dat het aanbod van Erdogan om troepen in te zetten om de luchthaven van Kabul in Afghanistan te beveiligen “uiterst welkom” is door de regering-Biden.

“Ze weten wat de missie is”, vertelde Nuland aan het Congres.

De twee landen zijn nog steeds in gesprek over het aanbod van Ankara om zijn ongeveer 500 troepen op de luchthaven van Kabul achter te laten nadat de NAVO- en Amerikaanse troepen zich terugtrekken uit Afghanistan, een stap die volgens Amerikaanse functionarissen essentieel is voor het handhaven van de internationale diplomatie in Kabul terwijl de Taliban oprukken.

Erdogan bevestigde dinsdag dat zijn regering aan het aanbod zou voldoen als de Verenigde Staten de missie zouden steunen.


Posted By : http://54.248.59.145/