Macau dengan skim kuarantin 5+3 untuk ketibaan bukan tanah besar
toto

Macau dengan skim kuarantin 5+3 untuk ketibaan bukan tanah besar

Pihak berkuasa Macau menurunkan daripada tujuh hari kepada lima hari jumlah masa orang yang tiba dari Hong Kong, Taiwan atau tempat “luar negara” mesti menghabiskan masa di kuarantin hotel. Tetapi mereka kini akan diwajibkan Pengeluaran Sydney menjalani tiga hari tambahan yang dipanggil “kuarantin di rumah”; keperluan terakhir tidak wujud sebelum ini.

Pelawat ke Macau akan dikehendaki melengkapkan tiga hari tambahan di hotel yang ditetapkan.

Langkah itu berkuat kuasa mulai Sabtu (12 November), menurut sidang media petang Jumaat oleh Pusat Respons dan Penyelarasan Novel Coronavirus di bandar itu.

Terdahulu pada hari Jumaat, pihak berkuasa tanah besar China telah mengumumkan bahawa mereka memendekkan dua hari masa kuarantin untuk pelancong masuk antarabangsa. Di bawah peraturan baharu itu, kuarantin untuk pelancong masuk akan dipotong kepada lima hari di lokasi berpusat ditambah tiga hari di rumah, daripada tujuh hari berpusat dan tiga hari di rumah.

Sehingga kini, tanah besar China kekal sebagai satu-satunya tempat yang mempunyai aturan perjalanan yang sebahagian besarnya bebas kuarantin Keluaran Sydney dengan Macau. Kerajaan Macau telah beberapa kali menyatakan bahawa dasar pencegahan Covid-19 adalah selaras dengan tanah besar China.

Di bawah aturan kuarantin masuk baharu, pelancong ke Macau mesti semasa ketibaan – seperti sebelum ini – menguji ‘negatif’ untuk Covid-19 untuk melayakkan mereka menjalani kuarantin hotel, jika tidak, mereka akan diasingkan di kemudahan perubatan.

Dalam tempoh tiga hari selepas kuarantin lima hari di tempat yang ditetapkan, kod kesihatan elektronik pengembara masuk akan menjadi ‘merah’, bermakna mereka hanya boleh meninggalkan rumah atau hotel masing-masing untuk tertakluk kepada ujian asid nukleik harian.

Di bawah peraturan kuarantin hotel tujuh hari, pengembara masuk perlu HK Hari Ini melakukan serta-merta selepas tiga hari apa yang dipanggil “pengurusan diri” kesihatan mereka, dan berjaga-jaga untuk sebarang gejala seperti Covid.

Dalam tempoh tiga hari itu, kod kesihatan elektronik individu itu akan menjadi ‘kuning’, bermakna mereka tidak boleh memasuki tempat tertentu termasuk pejabat kerajaan, restoran dan kemudahan riadah.