Rasmi China Balas Kes DoJ terhadap Steve Wynn
toto

Rasmi China Balas Kes DoJ terhadap Steve Wynn

Berita bahawa Jabatan Kehakiman (DoJ) AS membuka saman sivil terhadap mogul kasino Steve Wynn untuk membuatnya mendaftar sebagai ejen asing Live data sgp China telah mendorong tindak balas daripada pegawai China yang sekali lagi mengkritik AS “memburu ahli sihir. ” Tuduhan itu, kata pegawai kanan Kementerian Luar China Wang Wenbin, tidak lain hanyalah ” khabar angin ” dan oleh itu bukan bukti yang boleh dipercayai.

DoJ dan Pegawai Cina Tertinggi di Loggerheads
Maklum balas itu berikutan tuduhan Selasa yang dikenakan terhadap Wynn berhubung dakwaan hubungannya dengan China dan bertindak bagi pihak kerajaan China untuk mempengaruhi bekas Presiden AS Donald Trump untuk mengatur ekstradisi seorang ahli perniagaan yang telah melarikan diri dari result hk tahanan China selama beberapa tahun dan didakwa terlibat. dalam rasuah dan jenayah lain di China. Wang berhujah bahawa China mengasaskan hubungannya dengan orang lain berdasarkan keramahan dan rasa hormat. Dia telah menerangkan:

“China sentiasa membangunkan hubungan dengan negara lain berdasarkan prinsip seperti saling menghormati dan tidak campur tangan dalam hal ehwal dalam negeri masing-masing.”

Pegawai kanan Kementerian Luar China Wang Wenbin
Wang menyatakan harapan bahawa Amerika Syarikat akan berhenti daripada apa yang disifatkannya sebagai retorik “perang dingin” dan “mentaliti sifar.” Pegawai itu berkata bahawa tingkah laku ini dapat dilihat pada setiap langkah hubungan antara kedua-dua negara. DoJ sedang berusaha untuk memaksa Wynn mendaftar secara sukarela di bawah Akta Pendaftaran Asing, sesuatu yang telah ditolaknya selama beberapa tahun, termasuk pada 2022.

Wynn Pernah Menghadapi Masalah Sebelum Ini
Ini adalah kontroversi terbaharu yang timbul terhadap Wynn yang terpaksa menarik diri daripada syarikat yang dia bantu bina kerana dakwaan gangguan data pengeluaran macau seksual pada 2018. DoJ berhujah bahawa Wynn bertindak sebagai utusan untuk China dan berusaha merayu kepada Presiden Trump untuk mendapatkan visa negara itu. Ahli perniagaan Cina membatalkan supaya dia boleh diekstradisi kembali ke China.

Jabatan itu mengakui bahawa Wynn mungkin telah diletakkan dalam kedudukan yang sukar untuk berbuat demikian kerana beberapa hartanah yang dimiliki dan dikendalikan oleh syarikat itu berpangkalan di Macau, iaitu Wynn Macau Ltd dan Wynn Palace Resorts.